Hoe mama Heel Gezond werd...

 

Mijn passie voor gezonde voeding begon op mijn 18e, toen ik er achter kwam dat mijn jarenlange gezondheidsklachten (vanaf mijn 10e jaar) veroorzaakt werden door hypoglycemie. Dat betekende een verandering van mijn leefwijze: geen suiker meer en alle geraffineerde producten laten staan! Het was het begin van een ontdekkingsreis in de wereld van voeding en gezondheid die nog steeds voortduurt.

 

Ik weet nog goed hoe ingewikkeld het aan het begin van de reis allemaal leek: alle informatie kwam op me af en duizelde me soms. Maar in de loop der jaren, door schade en schande maar ook door opleidingen wijzer geworden, is het voor mij steeds duidelijker geworden dat het eigenlijk heel eenvoudig is: ons lichaam is een perfecte machine, die niets meer nodig heeft dan wat moeder aarde ons geeft.

 

Wij zijn een onderdeel van de natuur, zoals de planten, de dieren, de mineralen, het water en de wind. De afgelopen pakweg 60 jaar is de mens ontzettend gaan experimenteren met zijn voedsel, en daarmee is veel gewonnen, maar er zijn ook veel nieuwe problemen ontstaan. In deze tijd gaan er steeds meer stemmen op om “terug naar de basis” te gaan: overbewerkt voedsel, vervuilde lucht en omgeving, de 24 uurs economie, electrosmog…het haalt ons steeds verder weg van wie wij eigenlijk zijn: een onderdeel van de natuur. Gevolg: ons lichaam en/of onze psyche beginnen te sputteren. Allerlei klachten, van klein tot groot worden steeds “normaler”. Het schijnt er bij te horen. Maar de tegen-stemmen worden steeds duidelijker hoorbaar: artsen, wetenschappers en natuurlijk “gewone” mensen (ervaringsdeskundigen) tonen aan dat échte voeding (in plaats van “vulling”) ons helpt onze gezondheid en vitaliteit te herwinnen.

 

Door mijn opleidingen in spirituele- en gezondheidscoaching, pedagogisch werk (opvoeding van het jonge kind), mijn sterk ontwikkelde intuitie, mijn eigen ervaring met ziek zijn (hypoglycemie, CVS/ME) en het moederschap ga ik zelfs nog een stapje verder: voeding is niet alleen wat je eet of drinkt, maar álles wat je tot je neemt. Alles wat je hoort, ziet, voelt, ruikt, denkt enzovoorts, bepaalt hoe jij je voelt. Maar ook hoe jij je óver je zelf voelt is belangrijk. Dat alles heeft een enorme invloed op je gezondheid en welbevinden.

Meer nog dan de voedingswaarde die we terug kunnen vinden in tabelletjes, cijfertjes en grafieken, is de waarde die we ons voedsel en ons zélf toe kennen bepalend voor hoe we de voeding omzetten tot iets dat ons gezond maakt en/of houdt. Het gekke is: hoe meer we ons zelf waard vinden, hoe gezonder we vanzelf gaan eten. Het zit in onze natuur! De bewustwording hiervan maakt ons steeds meer "heel", en dit bevordert ons algehele welbevinden én onze gezondheid, maar beinvloedt ook de mensen en wereld om ons heen. Vandaar dat ik de term "Heel Gezond" © hiervoor heb bedacht.

 

In de loop van de jaren is deze holistische kijk op voeding mijn specialisme geworden. En omdat ik in al die jaren heel vaak van krappe budgetten heb moeten leven, maar niet wilde inleveren op gezond eten heb ik een tweede specialisme ontwikkeld: gezond leven binnen een budget. Want je portemonnee moet ook gezond blijven!

 

Waar ik mijn ervaringen eerst deelde via blogjes, recepten uitwisselen en lezingen geven, werd de vraag van mensen de laatste tijd eigenlijk steeds concreter: hoe kun je mij helpen om óók zo gezond en fit te kunnen leven? Het resultaat is dat mijn concept “Heel Gezonde Mama”© sinds april 2014 een heus bedrijf is geworden. Zodat ik niet alleen met raad en daad, maar ook met producten, online workshops, E-books, ondersteuning bij evenementen en lezingen zo veel mogelijk mensen, organisaties én gezinnen kan helpen op een makkelijke manier Heel Gezond © te leven.

 

Deze website is het hoofdportaal van waaruit je kunt surfen naar recepten, tips en tricks op mijn blog, of direct zélf aan de slag gaan met de DIY E books en workshops. Voor de dagelijkse verzorging is er Heel Gezond Mooi en specifiek voor (professionele) opvoeders is er de website Heel Gezonde Kinderopvang. Ook steunt Heel Gezonde Mama een aantal bijzondere projecten die de verbinding tussen mensen én milieu centraal stellen.

 

Ik wens jou een prachtige ontdekkingsreis naar gezondheid en vitaliteit toe, en ben vereerd dat ik een stukje met je mee mag reizen.

 

”Mama” Sanna 

Wie ben ik?