HEEL GEZONDE LEVENSSTIJL

De 7 voedingsprincipes van Heel Gezonde Mama

1. Puur eten (en drinken)
 

Het voornaamste principe is dat ik er van uit ga dat voeding zo min mogelijk bewerkt moet zijn. “Puur eten” (en drinken) dus! Ooit zei eens iemand: “als je grootmoeder het niet zou herkennen, dan is het eigenlijk geen eten”. Dat is misschien wel héél ver gezocht (mijn grootmoeder zou ook niet weten wat een dadel is, en die is toch gezond hoor!), maar er zit een kern van waarheid in. Waarom zou je een milkshake nemen die opgeklopt is met allerlei enge chemische stofjes om het “fluffy” te maken, terwijl je net zo lief ijs, melk en aardbeien in een blender stopt en zo je éigen milkshake maakt? Heel Gezonde Mama gaat weer terug naar de basis: zélf koken en bakken, met ingrediënten zoals ze ons door Moeder Aarde worden gegeven. Dat is niet alleen gezellig, je weet ook wat je eet. En je kunt zélf je keuzes maken bij de ingrediënten die je gebruikt.

Puur eten zie ik ook in energetische zin: wat met liefde en aandacht wordt bereid, voedt je ook met liefde en aandacht. Daarom kies ik voor mijn producten voor zo veel mogelijk biologische ingredienten en leveranciers die hun vak met liefde en aandacht uitvoeren. Zo komt bijvoorbeeld ons speltmeel van de molen. Dan heb je de meeste voedingswaarde (de kiem van het graan blijft intact), maar ook energetisch geeft dit een belangrijke extra.

2. Geen Geraffineerde suikers
 

Voor míjn keuken geldt: Geen geraffineerde suikers De suiker die wij kennen is een (over)bewerkt product waarvan de negatieve effecten op ons lichaam langzaam aan steeds bekender worden bij het grote publiek. Het gebruik van suiker, en zeker de nog verder bewerkte producten die onder die categorie vallen (glucose-fructosestroop etc.) berooft je lichaam van essentiele voedingsstoffen (vitamines en mineralen die nodig zijn bij de vertering) en wordt in verband gebracht met talloze ernstige aandoeningen: obesitas, diabetes, etc.. Heel Gezonde Mama laat je zien dat er heel goede natuurlijke alternatieven zijn die makkelijk toepasbaar zijn in je huidige voedingspatroon. Voor een uitgebreide uitleg die je helpt te kiezen (want ook in natuurlijke suikers zijn er betere en minder goede keuzes!) geef ik regelmatig live webinars en vertel ik hierover in E books en de online workshops. Het is een thema die overal in terugkomt.

3. Geen tarwe en gebalanceerd gebruik van granen

    Aandacht voor de kracht van glutenvrij


De westerse voeding bevat onnoemelijk veel granen. Niet voor niets is er een toename van voedingsintoleranties en allergieën te bespeuren. Ook obesitas wordt geassocieerd met de inname van (naar verhouding) té veel granen. glutengevoeligheid wordt dan weer geassocieerd met diverse Auto Immuun-aandoeningen. Tarwe is een overbewerkt product geworden, waarin nog weinig voedingswaarde terug te vinden is. Met het gevolg dat steeds vaker een intolerantie voor dit graan ontstaat.

 

Een toenemende groep voedingsdeskundigen verzet zich nu heel hard tegen de “granen” en roept op om helemaal glutenvrij te eten. Ik maak mijn recepten voor iedereen en werk dus zowel mét als zonder gluten.  In mijn recepten gebruik ik sowieso geen tarwe, bied glutenvrije alternatieven en balanceer het gebruik van andere granen zo dat er een langzamere opname van de koolhydraten kan plaatsvinden. Heel Gezonde Mama laat zien dat er een balans te vinden is in het gebruik van (goede) granen en het minderen van de graan-consumptie. Want een koekje of een boterhammetje op zijn tijd, moet kunnen!

4. Minder gist, meer desem
 

Hierover vertel ik meer in mijn E-boek. Maar kort gezegd wordt het gebruik van gist –dat mede door bovenstaande reden: de toename van graanproducten- ge-associeerd met de toename van darm-klachten. Als je weet dat de darmen de belangrijkste speler zijn in ons immuunsysteem, begrijp je dat we onze darmen gezond moeten houden! Desem is een rijsmiddel dat de gezonde bacterieën in de darmen helpt voeden. Zo breng je evenwicht in je darmen, terwijl je eet!

5. Zuur-base evenwicht
 

Het voedingspatroon van Heel Gezonde Mama probeert een zo goed mogelijk evenwicht te brengen tussen verzurende voeding en voeding dat meer basisch werkt. Verzuring in het lichaam ontstaat door o.a. een te grote inname van dierlijke eiwitten, granen, zuivel, etc. en zorgt ervoor dat ons energieniveau steeds lager wordt (je voelt je moe). Verzuring wordt ook in verband gebracht met pijnlijke spieren en gewrichten, stressbestendigheid en nog veel meer aandoeningen van de westerse mens.

6. Geen geur- kleur- en smaakstoffen
 

Dat spreekt eigenlijk voor zich, maar ik zet het er toch maar even bij! Bij Heel Gezonde Mama vindt je dus geen blauwe cupcakes (of het moet van blauwe bessen zijn!) of knalroze Barbie-taarten. Saai? Je zult verbaasd staan wat je allemaal kunt doen met de kleuren die je in de natuur vindt!

7. Gezond leven voor ieder budget
 

Tot slot zet Heel Gezonde Mama zich ook in om je te helpen om gezond te kunnen leven voor ieder budget. Want geldzorgen hebben, of stressen omdat je denkt dat je bijvoorbeeld biologisch “moet” eten om gezond bezig te zijn is absoluut niet gezond! Met mijn Heel Gezonde Boodschappenplan laat ik je zien hoe je óók met een kleine portemonnee je levensstijl kunt veranderen. Weinig geld hebben, is geen excuus meer om ongezond te leven! Ik ben daar het levende bewijs van.